Orhan Alkaya, (d. 1958, İstanbul) Türk şair, yazar, tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, gazeteci.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda okuyan Orhan Alkaya, günlük gazetelerde ve dergilerde değişik sanat disiplinleri üzerine eleştiri yazıları, siyasi makaleler, denemeler yazdı. Şehir Tiyatroları’nda oyunculuk ve yönetmenlik görevlerinde bulundu. 12 Eylül Darbesi sürecinde 1402 sayılı sıkıyönetim kanunu ile görevden alınan binlerce kamu görevlisi arasında yer aldı. Sanatçı; ansiklopedi yazarlığı, gazetecilik, editörlük, danışmanlık dışında, sinema filmleri de çevirdi. Birgün gazetesinde yazıları yayımlanmakta olan Alkaya’nın basılmış 6 kitabı bulunmaktadır. Sanatçı, 8 Ocak 2008 tarihinde İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne getirildi, 29 Mayıs 2009 tarihinde görevden alındı.Şuan Türkiyenin reyting rekorları kıran kanal d dizisi’Öyle Bir Geçer Zaman ki’ adlı dizide Hikmet Karcı’yı canlandırmaktadır.
Yönettiği oyunlar

* Savaş ve Kadın : Matei Vısnıec – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 2005
* Hadi Öldürsene Canikom : Aziz Nesin – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 2003
* Sersem Kocanın Kurnaz Karısı : Haldun Taner – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1999
* Godot’yu Beklerken : Samuel Beckett – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1997
* Sahibinin Sesi : Sevim Burak – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1994
* Gölge Ustası : Yıldırım Türker \ Yeşim Dorman – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1993
* İnsan Bahçesi : Gülsün Siren Kınal – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1992
* Sığıntılar : Sławomir Mrożek – İstanbul Şehir Tiyatrosu

Filmografisi

* İyi Saatte Olsunlar – 2004
* Sarı Tebessüm – 1992
* On Kadın – 1987
* Seni Seviyorum – 1983
* Öyle Bir Geçer Zamanki – 2010-Hikmet Karcı

Eserleri

* Türkiye Hala Mümkün, Mayıs 2002, Gendaş Kültür Yay., ISBN 978-975-308-391-1
* Yenilgiler Tarihi – Cilt 1, Mayıs 2002, Telos Yay., ISBN 978-975-308-392-8
* Tuz Günleri, Şubat 2001, Gendaş Kültür Yay., ISBN 978-975-308-314-0
* Erken Sözler, Haziran 1999, Noyirmiyedi yayıncılık, ISBN 975-570-086-2
* Parçalanmış Divan, Bileşim Yayınları, ISBN 975-6410-48-5
* A! Etika, Bileşim Yayınları, ISBN 975-6410-50

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir